Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?

Meestal geven we hier meteen antwoord op de vraag, maar bij het instellen van een bureaustoel komt iets meer kijken waardoor een antwoord op de vraag ‘hoe stel ik mijn bureaustoel in?” niet in één regel samen te vatten is. De juiste instelling is voor iedereen anders. In onze showroom krijgt u daarom altijd maatwerk zit advies. Hierbij de nodige handvatten om alvast mee aan de slag te gaan.


Het begint bij een ergonomische bureaustoel?

Het kopen van een ergonomische bureaustoel waarbij de rugleuning, zithoogte, zitdiepte, lendensteun en armhoogte in te stellen zijn is een hele goede eerste stap. Maar zonder te weten hoe u uw bureaustoel in moet stellen voor een goede zithouding passend bij uw lichaam heeft u er eerlijk gezegd weinig aan. Klachten kunnen zelfs ontstaan door een slecht ingestelde bureaustoel. We maken wel eens de vergelijking met de aanschaf van spiegelreflexcamera. Als je niet weet hoe je hem moet instellen worden de foto’s waardeloos en ga je op de automatische stand fotograferen. Helaas ontbreekt de automatische stand op de bureaustoel en daar om is het belangrijk om maatwerk advies in te winnen wanneer u een bureaustoel aanschaft.

Onderdelen bureaustoel instellen

Zithoogte: Uw bureaustoel instellen begint met uw voeten plat op de grond. Stel vervolgens de zithoogte zo in dat uw heupen gelijk of iets hoger komen dan uw knieën. De hoek tussen uw bovenbenen en knieën zal hiermee 90° zijn.

Zitdiepte: Ga goed rechtop en naar achter zitten. Houd een vuist ruimte vrij in uw knieholte. Zo komt er geen druk op uw bloedvaten of zenuwen. Dit zorgt ervoor dat er genoeg bloed door uw benen stroomt, zodat uw benen niet gaan slapen of er vervelende drukplekken ontstaan.

Armsteun: Ontspan uw armen en maak met uw ellebogen een hoek van 90°. Stel de armsteunen nu af op de hoogte van uw elleboog en leg u armen nu te rusten op de armsteunen. Uw schouders horen niet heel laag te hangen, maar zeker niet opgetrokken te zijn. De armsteun heeft dezelfde hoogte als het bureaublad.

Lendensteun: De natuurlijke holling in de onderrug dient goed ondersteund te zijn. Het hoort u niet vooruit te duwen, u voelt slechts een lichte druk. De mate van de ondersteuning kunt u zelf het beste aanvoelen.

Hoogte rugleuning: De rugleuning hoort uw schouderbladen te kunnen ondersteunen. De schouderbladen steunen er tegenaan en horen er niet bovenuit te komen. Zeker wanneer u lang bent is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Lees hier meer over bureaustoel voor lange mensen.

archangelarchangel
mdd-stoelenmdd-stoelen

Checklist "Hoe stel ik mijn bureaustoel in?":

 • Is de hoek van uw knieholte 90°?
 • Worden uw voeten ondersteund door de grond?
 • Zijn uw knieën op vrijwel dezelfde hoogte als uw heupen?
 • Is de bovenrand van uw beeldscherm op ooghoogte?
 • Is de minimale afstand tussen uw ogen en het beeldscherm 50 centimeter?
 • Zit u rechtop en zijn uw schouders, nek, hoofd en armen ontspannen?
 • Liggen uw hand, pols en onderarm op één lijn?
 • Kunt u uw bovenarmen ontspannen laten rusten op de armsteunen?  
 • Kunt u een kleine vuist kwijt tussen uw kuit en de voorkant van het zitvlak?
 • Heeft u de lendensteun zo ingesteld dat u een lichte druk voelt in uw onderrug?
 • Komt de rugleuning tot minimaal uw schouderbladen?
Overal ja op geantwoord? Dan heeft u uw stoel goed ingesteld en heeft u een goede zithouding.

Hulp nodig bij het ergonomisch instellen van uw bureaustoel?

Het op een juiste wijze instellen van uw bureaustoel is een investering in het welzijn van uzelf en uw collega's. Wilt u zeker zijn dat u de juiste stoel kiest voor uw kantoor? Een stoel die goed afgesteld kan worden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u bij uw keuze en leggen u uit hoe u de bureaustoel kunt instellen volgens de arboregels.

U bent van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 welkom in onze showroom in Haarlem. Maak bij voorkeur een afspraak zodat wij voldoende tijd voor u kunnen reserveren.


T: +31 (0) 23 302 00 80
M: info@officecity.nl
Bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:30


Adres:
Henk Schijvenaarstraat 1
2031 VZ Haarlem
Noord-Holland, Nederland


Copyright © 2008-2024 OfficeCity Kantoormeubelen B.V.